Fri frakt över 399 kr

Varukorg

Tomt

Se alla våra favoritmotiv

Visby Gotland Gotlandsposters

Drömmen om Gotland - Att flytta till ön.

Johanna med familj flyttade ned till Gotland i december 2019.  Hur vi tänkte är det många som undrar över. Så här kommer lite svar på de vanligaste frågorna. 

Varför valde ni att flytta med hela familjen till Gotland?

Min man är från Gotland och vi hade pratat i flera år om att testa att flytta. Vi var trötta på ekorrhjulet med pendling fram och tillbaka till stan i Stockholm. Stressad tillvaro med minimal livskvalitet i vardagen. Att vara på Gotland på sommaren innebar alltid en annan känsla så varför inte bo där man trivdes. Men sen kom saker emellan, vi letade hus men hittade inget som passade och så fortsatte det tills vi till slut bara bestämde oss. Vi köpte ett hus på sommaren och sålde vårt hus i Tyresö på hösten. Nu eller aldrig blev nu och vi tog våra tre barn och flyttade till Visby. Vi hade ingen aning om hur det skulle lösa sig med jobb men kände att vi har bara ett liv så varför gå och vänta.

Vad har varit den största utmaningen med att byta från ett liv i storstan till Visby?

Den största utmaningen var nog att få ihop det med skolor för barnen. Med barn i blandade åldrar (från 7 – 17) så var det inte alla som var överförtjusta i att flytta. Dessutom visade det sig att vår äldsta sons linje på gymnasiet inte gick att läsa i Visby så han har fått pussla ihop lite för att ihop de kurser som de andra läst men inte han gjort tidigare. 

Vad är det bästa med att bo på Gotland?

Närheten till allt och känslan av att både bo på landet och i en ”stad” när man vill. Vi har ju valt att bo i Visby så vi har restauranger, affärer, caféer, barer på promenadavstånd samtidigt som vi har en av världens vackraste städer att bara promenera i. Förutom det finns ”landet” precis runt hörnet. Alla fantastiska utflyktsmål, stränder, skogar mm. Vi älskar dessutom landsvägscykling och här kan man faktiskt cykla flera mil utan att någon tutar och är upprörd att man cyklar på vägbanan! Gotland är sagolikt vackert. En konst att inte gilla det mesta.

Har ni märkt av några begränsningar av att bo på en ö?

Den största begränsningen är ju att man är ”isolerad” på det sättet att man måste ta sig hit med båt eller flyg. Att dra till fjällen en helg är inte lika lätt som det var tidigare. Något som vi som älskar snö kanske tycker är lite jobbigt men vi får passa på att vara längre på plats när vi väl är där.

Några tips på om man är sugen på att göra samma resa men inte riktigt vågar?

Det är bara att göra. Det brukar ordna sig om man bara vill. Dessutom vet man att det ”gamla” livet finns kvar om man inte skulle trivas och då är det bara att flytta tillbaka. Dessutom så går det ju alldeles fantastiskt bra att jobba på i distans.

Hur kom det sig att ni startade Gotlandsposters och sen Sverigeposters?

Det var faktiskt min son som är 17 år som ville ha en fin posters på sin vägg. Vad ger man en tonåring tänkte jag och började tänka på att det vore fint med en posters från Gotland och med ett fint gotlandsmotiv. När jag började leta hittade jag många fina från andra destinationer men ingen från Gotland. Motiv från Sverige fanns det gott om men inte några fina från Gotland. Sagt och gjort - så skapades Gotlandsposters. De första motiven som vi tagit fram är från några av de platser som vi har som favoriter och som vi vet att vi delar med många andra. Dock har varje plats ibland flera unika ställen att illustrera så det kommer antagligen bli fler motiv från samma plats i framtiden. Bara Fårö har säkerligen 10 unika motiv som man vill ta fram. 

Men efter ett tag så insåg vi att det var synd att begränsa oss till Gotland. Så vi började fundera på fler Sverigemotiv och vi började med Stockholm, Saltsjöbaden och Sandhamn. I samma veva så köpte vi ett fjällhus i Ramundberget och insåg att vi ville ha fina fjällposters på väggarna. Så sagt och gjort vi tog fram en fjällkollektion perfekt för vårt fjållhus. Första fjällmotivet var Ramundberget då vårt fjällhus ligger där och sen fylldes det på med en rad motiv från vårt avlånga land. Några "Älska snö" illustrerades också .

Så startade sagan och vi hoppas att den fortsätter växa och att vi får illustrera och sälja många motiv till både sommarälskare och vinterälskare i framtiden. För posters kan man aldrig få nog av.

Bild: Styling @helene_holmstedt och Foto Hans Bjurling - Från vårt hus i Visby för Tidningen Lantliv

Lämna en kommentar